יום שבת, 10 בספטמבר 2016

פוסט שבת





סיכום שבוע

יום א' - חברת מוות (פ 0035)

יום ב' - יתרונות הקיווי (פ 0036)

יום ג' - ריכוך בשר - טבעי, מהיר וטעים עם קיווי (פ 0036)

יום ד' - המלצה - לאיזה בעל מקצוע להתקשר? (פ 0037)

יום ה' - הצלחה בראיון עבודה - עשה ואל תעשה (פ 0038)

יום ו' - חיפוש עבודה - קורות חיים (פ 0039)



קינוח שבת

השבוע הסתיים בשני פוסטים הקשורים בחיפוש עבודה. סבא שלי היה בעל אדמות באוקראינה. כיצד היה מקבל עובדים? היה מגיש למועמד ארוחה. אם סיים מהר, קיבל אותו לעבודה.

מיסטיקה של חודש ספטמבר. תחילת חודש ספטמבר 2013 מזכירה לי אירוע רע מאוד בחיי. חודש של סבל. אירוע מר מכונן ששינה חיי מקצה לקצה. אולי לא אגזים אם אפילו אומר לידה שניה. 

ובכלל ספטמבר הוא חודש מוזר שבו באופן מוזר עולה באנשים עצבנות, ריקנות, עושים צעדים נמהרים, רגשיים. חודש שבו  אנשים  מופיעים ונעלמים מהוירטואליה. כמו ידיד יקר שעבר טרגדית אבדן בחודש ספטמבר, והוא תמיד שאל מתי יגמר ספטמבר



Wake Me Up When September Ends






יום שישי, 9 בספטמבר 2016

חיפוש עבודה - קורות חיים





עשרות רבות אם לא מאות סטודנטים בעלי תואר ראשון, או שני, שלחו לי בקשות וקורות חיים לקבלה לעבודה ולהדרכה לתוארי המשך. אחרים כעובדי מעבדה זוטרים או בכירים.

אדם שרוצה להתקבל לעבודה בתחומי המדע צריך להדגיש בקורות החיים את השכלתו הרלוונטית, שיטות העבודה שהוא בקיא בהן, נסיונו ויתרונותיו על האחרים.

בלשון המעטה ממש לא התרשמתי מאלו שציינו בקורות החיים שהם מנגנים על כינור. עניין אותי כשלג דאשתקד בחרמון באיזה תנועת נוער השתתפו בתיכון. גם לא  התרשמתי מציון החיל שבו שרתו בצבא. או מציון תארים כמו מש"ק ת"ש, ח"ן או חינוך. אוגם לא ממשפט "תפקיד שדרש מנהיגות, קואורדינציה ותקשורת בינאישית". וגם אם הייתי מתרשם, לך ותוכיח את הקישקושים האלה. מי שממלא את קורות החיים בתחביבים ושאר דברים לא רלוונטים - מעורר רושם שאין לו משהו רלוונטי להציע.

"בעשר השנים האחרונות גידלתי את ילדיי בכיף". וכי הכיף מרשים מישהו? בתחום שלי מי שיצא ממנו וישב בבית עשר שנים הוא פּסֶה, גם אם יש לו תואר שלישי. רוצה להתקבל לעבודה וצריכה להסביר את החור בקורות החיים, אז ראשית בשביל מה להדגיש את זה? וכי מה תעזור לך המילה 'בכיף'? אוקיי, נהנת לגדל את ילדיך, מה הקשר בין זה לערובה שתהני גם מהעבודה ושתצליחי בה?

ועוד משהו - 

לאלו שהגיעו אלי מתדבקים על דלת המשרד ושואלים בנימוס אם יכולים להשאיר קורות חיים - היו הרבה יותר סיכויים מאלו ששלחו קורות חיים בדואר או במייל. כאמור בפוסט אתמול - דקת שיחה קצרה עם מוסר קורות החיים הספיקה להחליט אם לזמן לראיון עבודה (כמובן גם לאחר הצצה בקורות החיים), ואפילו לא פעם כשהזמן אפשר לי, ערכתי ראיון עבודה מיידי למבקש העבודה שהגיע כך אלי בספונטניות. ככה, ללא הכנה - הכי טוב.

מניסיון אני אומר לכם - על פי רוב העזה מנומסת משתלמת.

הייתי חייל משוחרר שהתחיל ללמוד באוניברסיטה. הייתי זקוק לעבודה כדי להתפרנס בלימודים. הגעתי לבית חולים, שאלתי היכן חדרה של האחות הראשית. דפקתי על דלתה ואמרתי "אני פראמדיק שהשתחרר זה עתה מהצבא וכעת אני סטודנט, האם את יכולה להציע לי עבודה"? הושטתי לה דף קורות חיים, צילומי תעודת הסמכה לפארמדיק קרבי ותעודת ציונים בקורס פארמדיקים. אמרה לי שב. שאלה כמה שאלות והציעה לי להתחיל לעבוד מיד באותו סוף שבוע כאח במחלקה פנימית ב'. המחלקה הפנימית היוקרתית ביותר באותה עת בבית החולים. לאחר מספר שבועות קודמתי לאחראי משמרת. בשל העבודה הזו הייתי עצמאי כלכלית בכל משך לימודי התואר. 

ככה חינכתי גם את ילדיי. לכל מקומות העבודה התקבלו בקלילות כשהגיעו למי שצריך עם קורות חיים ביד. מבלי אפילו לדעת אם מחפשים שם עובדים. ממקומות ששלחו אליהם קורות חיים בדואר, לא קיבלו אף פעם תשובה.

ובבקשה, אל תספרו לי שבתחום שלכם זה אינו מקובל כך להופיע במקום עבודה פוטנציאלי עם קורות חיים ולשאול. 'מקובל' הוא רק המלצה ובדרך כלל פרי דמיון וחששות של מחפש העבודה. אדם שחושש לקבל דחייה בפנים. וכי מה יש להפסיד? מקסימום יאמרו שלא מחפשים כעת עובדים, או "השאר את קורות החיים ו(אולי) נחזור אליך. הגעתי למסקנה שיש אנשים הנפגעים כשאומרים להם לא בפנים ומחשש לדחיה, הם אינם מעזים, מתקשים להתקבל למקומות עבודה. וגם לאחר שהתחילו לעבוד חוששים בהמשך לבקש קידום, או שיפור בתנאי שכר. מראש הם מאמינים שיסרבו להם. שעומדים בתור אנשים מתאימים וטובים מהם שיחליפו אותם...


יום חמישי, 8 בספטמבר 2016

הצלחה בראיון עבודה - עשה ואל תעשה


להצליח בראיון עבודה זה לא פשוט. רבים אינם מבינים שלפני המקצועיות שם המשחק הוא מה שהמרואין משדר (מבלי משים על פי רוב ) - שפת גוף. אנשים לומדים כיצד לכתוב קורות חיים למטרות קבלה לעבודה, ולמרות זאת לרבים יש עדיין מה ללמוד. על כך אקדיש פוסט נפרד, כאחד שברר וקיבל אנשים לעבודה שנים רבות.

שפת גוף מסגירה הרבה מאוד. למעשה שפת גוף הופכת אנשים לשקופים. בראיונות עבודה שערכתי, הדקה הראשונה של הראיון היתה מכרעת בהחלטה שלא לקבל לעבודה. בין היתר בשל  שפת הגוף. הייתי ממשיך בראיון לעוד מספר דקות רק לשם הנימוס. אני חושב שרבים היו משפרים את סיכויי קבלה לעבודה, לו היו עוברים קורס הדרכה בשפת גוף וקורס הבעה אסרטיבית. זה טוב כמובן גם אחר כך להצלחה בעבודה עצמה, כאשר מדובר בתקשורת בין אנשים.

אבל אם את/אתה רוצים להתקבל לעבודה - לעולם אל תופיעו לראיון העבודה כך:



או כך (אם לא שמתם לב - צבע הציפורניים שחור):




וגם לא כך כמובן:



ואם התקבלת כך לעבודה, אל תתפלאי אחר כך שהכתובת הייתה על הקיר.

* אל תופיעו מדיפים ריח בושם עז כאילו שפכתם על עצמכם בקבוק בושם שלם. חישבו איך זה מתפרש.

לעולם אל תשבו כך בראיון:




* אל תשבו קפואים, תיק על הברכיים, וגם לא ידיים מתחת לשולחן.




ידיים תמיד על השולחן




* גוף נוטה מעט קדימה לכיוון המראיין ומבט ישיר לעיניים משדרים אסרטיביות.



* המרואין נשאל שאלה ובתשובה מסיט עיניו הצידה, למטה או למעלה (אפילו לשניה):




או ככה:




זה סימן שהמרואין אינו דובר אמת. או בואו אהיה מנומס ואגיד - המרואין אינו מדייק בתשובה.

* אחת השאלות הנפוצות ששואלים מרואין היא מדוע עזב את העבודה הקודמת. כמובן על תספרו איך דפקו אתכם בעבודה הקודמת או על מגרעות המקום והאנשים. גם אל תנסו לעורר רחמים בשום אופן.

* ידוע כי הסיכויים לקבלה לעבודה גבוהים יותר למי שעדיין עובד במקום העבודה הקודם. טעות עושים אלו שמתפטרים, יושבים בבית כדי להרגע ולקבל דמי אבטלה, ורק אחר כך מתחילים לחפש עבודה.
אחת השאלות הראשונות ששואלים מרואין, כמה זמן הוא מחפש עבודה ומדוע לא מצא עד כה עבודה.

* שאלה נפוצה נוספת: "מהן נקודות התורפה/חסרונות/מגרעות שלך"? התכוננו היטב לשאלה הזו. אין אדם מושלם ואין אדם ללא חסרונות. אם אין לך חסרונות בתשובה,  אין את/ה מהימנים, או בעלי ביקורת עצמית.



תמיד החלטתי לקבל או לא לקבל אנשים לעבודה, בעיקר (80%) על סמך ההתרשמות מדקת הראיון הראשונה. ואף פעם לא טעיתי. אלו שלא קיבלתי, חיפשו הרבה מאוד זמן עבודה. ולא משום שאין להם נתונים מקצועיים. אלא בשל מה שהם משדרים או לא משדרים. הן בדיבור והופעה והן בשפת גוף.


יום רביעי, 7 בספטמבר 2016

המלצה - לאיזה בעל מקצוע להתקשר?


כשהתקרה של השכן מלמטה דולפת, כשכיור המטבח או האמבטיה סתומים, כשכל הפיוזים בבית קופצים - למי פונים? 

כידוע התמעטו מאוד הצדיקים ועל בעיה של 150 שקלים עשויים לגבות מכם אלפי שקלים לשווא. אז כיצד אפשר למצוא מישהו מהימן ש:
גם יגיע מהר
גם יאתר מיד את התקלה האמיתית
גם יבצע תיקון אמין
וגם התשלום יהיה הגון?

ואם בנוסף לשירות המהיר, האדיב, האמין וההגון, גם ישאיר בעל המקצוע את ביתכם נקי (כלומר ינקה אחר תיקוניו) - פעמיים כי טוב.

נסיוני הוכיח לי עשרות פעמים שהתשובה היא כניסה לאתר מידרג. אפשר גם להוריד את האפליקציה לסמרטפון מגוגל פליי.

לכל סוג תקלה תמצאו רשימה של כשלושה ארבעה בעלי מקצוע זמינים באזור מגורכם. מדורגים לפי ציון, המתבסס על זמן הגעה לתיקון, אדיבות, אמינות, מחיר וכדומה. וכן המלצות מצוטטות של לקוחות שהשתמשו בשירות של אותם בעלי מקצוע.

בעלי מקצוע שמקבלים תלונות יורדים בדירוג ובדירוג מתחת ל- 8, כמדומני מוצאים מהרשימה לצמיתות. ימים מספר לאחר התיקון מתקשרים ממדרג כדי לקבל חוות דעת על השירות של בעל המקצוע.

נגמרו הימים שאינסטלטור המוזעק בשלג כדי לעצור שיטפון של הדוד בגג, יגבה אלפיים שקל על 'פיצוץ צינור', או יחליף קולטים בגלל "זכוכית שנשברה" בדמיונו של בעל המקצוע. כי אפשר גם אחרת - אינסטלטור שמצאתי במדרג, ועבור ביקור של 150 שקלים, עצר את השיטפון בהחלפת שסתום קטן שהתפוצץ מהקור, שעולה שני שקלים.



מומלץ

שירות מידע מידרג אינו עולה פרוטה. ממליץ ביותר.



יום שלישי, 6 בספטמבר 2016

ריכוך בשר - טבעי, מהיר וטעים עם קיווי



טיפ

הפוסט הקודם התייחס לפרי הקיווי ויתרונותיו. מסתבר שיש לו עוד שימוש מעניין וטעים. אותו אני מביא כאן כטיפ - ריכוך בשר באופן טבעי.

בקיווי יש אנזים המכונה אוקסינידין. מסתבר שרבים אינם יודעים שבשל כך אפשר לרכך איתו בשר. 

חוצים קיווי לחצי ברוחבו. ומורחים את החצאים  על הבשר. משאירים את הבשר שעתיים במקרר לפני הבישול.

או




מוסיפים מעל הבשר קוביות/חתיכות קיווי (ללא קליפה) וממתינים חצי שעה להתרככות הבשר בטמפרטורת החדר . אפשר ואפילו מומלץ לבשל או לצלות את הקיווי יחד עם הבשר.

בשימוש הקיווי לריכוך הבשר נקבל:

*  ריכוך טבעי
*  ריכוך מהיר
* בשר טעים יותר.


ועכשיו המדע שבטיפ:

הבשר העשוי ברובו מרקמת שריר שמתכווצת ומתקשחת לאחר מות החיה, לאחר שרקמת הבשר אינה מקבלת יותר אספקת חמצן, בשר טרי לאחר הקפאה מתקשח אפילו יותר. לפיכך הבשר עובר במפעלים תהליך ריכוך שנקרא ישון. 

הישון נעשה כתוצאה מפירוק תאי הבשר ושחרור אנזימים שעוזרים לרככו. אבל, התהליך הזה ארוך ועלול לעודד התפתחות של זיהומי חיידקים וגדילה של פטריות עובש ושמרים שמדיפים ריח רע הנספג בנתחי הבשר. 

כמו כן, בתהליך הישון הזה הבשר מאבד הרבה ממשקלו בשל אידוי נוזלים. בשר כזה משנה גם את צבעו (והוא כבר לא אדום אדום כפי שבפרסומת). בשר כזה עשוי גם להתכסות בשכבות ריריות של מיקרואורגניזמים, שחובה להסיר ולשטוף לפני השיווק או השימוש בבית, אם הבשר נשמר זמן מה במקרר לפני השימוש.

כדי לזרז את הישון, בתעשית הבשר משתמשים בחמישה אנזימים תעשייתיים בטוחים לשימוש המופקים מצמחים כמו האננס והפפיה ומפטריות וחיידקים.

בפוסט זה קיבלתם בעצם רעיון לישון (ריכוך) מהיר וטבעי על ידי האנזים אוקסינידין של הקיווי.

גם מהיר
גם טבעי
וגם טעים יותר.

מעולה גם לשימוש לריכוך נוסף של בשר שכבר קניתם מיושן!






יום שני, 5 בספטמבר 2016

יתרונות הקיווי


כיוון שצריכים להגביל בכמות הפרי היומית (4 מנות פרי ולחולי סוכרת 2) בשל תכולת הסוכרים הגבוהה שבו, כדאי לעשות בחירה נכונה.

מבין התכונות הבריאותיות שאנחנו מחפשים בפרי - מיעוט יחסי של פחמימות שרובן בפרי הן סוכרים, ריבוי באנטיאוקסידנטים כמו ויטמין C וכן ריבוי במינרלים כמו אשלגן, סידן ומגנזיום. רמת אשלגן גבוהה ונתרן נמוכה בתזונה חיונית לבקרת לחץ הדם ולקיום ערכי לחץ דם תקינים 

מסתבר שבקיווי בגודל בינוני יש כמות שווה של ויטמין C כמו בתפוז בינוני





בואו נשווה את הערכים התזונתיים של הקיווי (בגודל בינוני סטנדרטי) מול תפוז (בגודל בינוני - 130 גרם):

                                 קיווי          תפוז

קלוריות                       46            62
סוכרים (גרם)               8              15
ויטמין C (מיליגרם)       74            70
אשלגן (מיליגרם)          252          237
סידן (מיליגרם)             50            52
מגנזיום (מיליגרם)         20            13

כלומר בקווי אחד: 
פחות קלוריות וסוכר מאשר בתפוז
כמות דומה של ויטמין C וסידן בשניהם
בקיווי יותר אשלגן ומגנזיום מתפוז.

מכאן שלקיווי יש ערך תזונתי/בריאותי גבוה מהתפוז.

גם הקיווי וגם התפוז מקורם בסין, אבל הקיווי הפך לפרי הלאומי של ניו זילנד.

כולם וודאי מכירים את זן הקיווי הירוק הזה:




אבל לאחרונה מיובא לארץ מניו זילנד זן הקיווי הצהוב המכונה Golden Sun.






הזן הצהוב בעל מרקם מעודן יותר וארומה משובחת מהירוק. גם בעל חמצמצות עדינה יותר מהירוק. הזן הצהוב הזה כבש את החיך של בני ביתנו ואורחינו. מעדיפים אותו על הירוק.

לא ניתן להבדיל בקלות בין הזן הירוק לזן הצהוב, כי צבע הקליפה חום דומה. אבל אם תחפשו במרכולים, על הזן הצהוב מודבקת מדבקה קטנה (Golden Sun) .

על החמצמצות: החמצמצות שבקיווי נובעת מחומצה אוקסלית שבו (שנמצאת למשל גם בגבעולי צמח חמציץ הבר ומכאן החמצמצות שבמציצתם) . 

איחסון: פרי קיווי שנקטף קשה, אפשר לשמור במקרר תקופה ארוכה יחסית. עם הזמן בקירור' או מהר יותר בטמפרטורת החדר - הקיווי מתרכך ונעשה מתוק יותר בשל פירוק העמילן לסוכר.



פרי קיווי שטוף היטב ניתן לאכול עם הקליפה העשירה בסיבים תזונתיים!


יתרונות
מבין הפירות מומלץ לאכול פרי הקיווי בשל הערכים התזונתיים הגבוהים כפי שמצויין בטבלה למעלה. 2 יחידות פרי קיווי מכילות את כל כמות ויטמין C המומלצת ליום. אבל זכרו, 2 יחידות קיווי הן שתי מנות פרי! כאמור בפוסט אחר בבלוג,  בשל תכולת הסוכר הגבוהה בפירות מומלץ שלא לצרוך יותר מ- 4 מנות פרי ליום (ולסוכרתיים רק שתי מנות פרי ליום).

למי לא מומלץ לאכול קיווי?
בשל תכולת החומצה האוקסאלית הגבוהה, אין לאכול לסובלים מבעיות (אבנים) בכיס המרה או בעלי נטיה ליצירת אבנים בכליות.


   

יום ראשון, 4 בספטמבר 2016

חברת מוות




וריאציה של Caravaggio על ידי Judith Beheading Holofernes



אדם נפטר, אדם לשעבר. שירת עשורים את בטחון ישראל, היה שר, כמעט נשיא מדינה. שמו הוכפש באחרית ימיו, בעת חוליו, והוא שבר כלי, מחובר שלוש פעמים בשבוע לצינורות ומכונות. חרצו דינו ללא כתב אישום, ללא משפט. הלך לעולמו מוכפש ללא משפט, בחברה אוכלת יושביה, בחברה עורפת ראשים.

הלך אדם לעולמו. איננו עוד! מעשיו - עבר הם, ואין עוד! לא יקום עוד! לא יוכל עוד להגן על חרפתו.

והצבועים, המכפישים בחייו, שהותירו אותו בדד מנודה, 'חברים' שהתאדו - מניחים זרי פרחים מהודרים על רגבי קברו. סופדים ומהללים, מזילים דמעות תנין.

ועוד לא יבשו הרגבים ובאמצעי התקשורת מסכמים, לא שוכחים (איך לא) להבליט פרשיית חקירה אחרונה. עוד בטרם חלפה השבעה, כבר דואגים לקבע אשמתו בדברי הימים. כמעשה לינץ' לבר מינן  

ועוד בטרם התהדקו רגבי האדמה בקברו, אדם אחד, שר וחבר מפלגה לשעבר - משמיץ אדם מת, קבל עם ועדה. כירי ווידוי הריגה.
במחי פה הפך בעיניי למְנוּול.

אוי לי מעם, שאפילו את מתיו אינו יכול להניח לנוח בקברם. עם עורף ראשים בחייהם ובמותם קוברם בחרפה, ללא משפט. 


מי שאינו מכבד מתיו, עצמו אינו ראוי לחייו!






יום שבת, 3 בספטמבר 2016

פוסט שבת




אז מה היה לנו השבוע?

השבוע היה ברובו בסימן שמן. ובעצם סלט החסה שהוביל לשמן.

יום א' -  היום תלונה (פ 0028)

יום ב' -  סלט חסה - סלט לעצלנים ואפילו משמין  (פ 0029)

יום ג' -  לא כל שמן אותו הדבר (פ 0030)

יום ד' -  עוד שכדאי לדעת על שמן הזית (פ 0031)

יום ה' - שמן הקנולה - יש שמוציאים דיבתו רעה לחינם (פ 0032)

יוום ו' - חרם מזונות 'מהונדסים גנטית' על ידי לא מביני דבר (פ 0033)


והקינוח לשבת

אם בכלל יש משהו 'טוב' בסמים פסיכדליים, היא תוצרת להקת פינק פלואיד. אינני בטוח שפסיכדליה טובה לאנושות' וכי בלעדיה אי אפשר לחבר מוזיקה טובה, (כי יש מוזיקה מעולה גם ללא סמים), אבל בשנות השבעים במאה הקודמת היתה הצלחה כבירה ללהקת פינק פלואיד, בעיקר זכורים שני האלבומים  'הצד האפל של הירח'  ו- 'The Wall' , שמוזיקת האחרון מלווה גם את הסרט בשם זה.

והרי טעימה ממיטב פינק פלואיד להנאתכם:

(1973) Pink Floyd - Dark Side Of The Moon:




https://www.youtube.com/watch?v=DLOth-BuCNY


Pink Floyd - Another Brick In The Wall (עם קטעים מהסרט):


https://www.youtube.com/watch?v=YR5ApYxkU-U


ואם יש דימוי טוב לפסיכידליה, הרי היא מודגמת לדעתי בציור העטיפה לאלבום 
'The Division Bell'.
 והרי שיר מייצג ממנו בשמו המתריס, '?What Do You Want From Me':



https://www.youtube.com/watch?v=FmeKSU6JMHQ


שימו לב שהפסיכדליה ביצירות של פינק פלואיד מתבטאת גם בחוסר הפרדה ברור בין שיר לשיר באותו אלבום. ונדמה כי כל שיר בפני עצמו נקטע באיבו.

מקווה שנהנתם מהמוזיקה היפה, לא מהפסיכדליה כמו מהנוסטלגיה.

שבת נפלאה לכולכם.

קנקן 




יום שישי, 2 בספטמבר 2016

חרם מזונות 'מהונדסים גנטית' על ידי לא מביני דבר


הפוסט הזה קשור לפוסט מאתמול שעסק בשמן הקנולה, שרבים הפיצו דיבתו רעה, בין השאר כי הוא תוצר הנדסה גנטית. אבל רבים אינם מבדילים בין הנדסה גנטית להכלאות גנטיות שעושים בחקלאות מזה מאות שנים. זן צמח הלפתית התרבותי שמזרעיו מפיקים את שמן הקנולה פותח על ידי מדענים קנדיים על ידי הכלאות בין זני הבר. אז מה להנדסה גנטית לבין שיטות חקלאיות המיושמות באוכל שאתם אוכלים מזה עידן ועידנים? עדיין לא מובן? אסביר מיד.



בעוד שבמדינות העולם השלישי ילדים מתים מרעב, במדינות אירופה ובישראל מתקיימת היסטריה משוועת של מפונקים שבעי כרס מפחד מזונות מהונדסים גנטית. הסטטיסטיקה מראה שבאירופה כ- 50% מהצרכנים מפחדים ומחרימים מזונות, אלא אם הם מסומנים בלוגו הזה (לא הונדס גנטית):



גם בישראל גבר הלחץ לסמן מוצרים מהונדסים גנטית, אבל ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט עמד בתוקף נגד חקיקה כזו. למרות כל הנאמר עליו כיום, לפחות אפשר לומר לזכותו שהוא לא נכנע ללחץ של תנועות אנשים בורים וחסרי הבנה. אנשים המוסתים על ידי תנועות מסיונריות שמוטב לו היו מתעסקים בחלאות האנושיות האמיתיות.

אנשים רבים מתים מפחד למשמע צמד המילים 'הנדסה גנטית'. אבל בתור אחד המומחה בשיטות ההנדסה גנטית ושעסק בה למעלה משני עשורים, אני אומר חד וחלק - הפחד הזה מבוסס על כלום. אנשים  פשוט מפחדים ממה שאינם מבינים ומחרושת שמועות של כאלה שמעמידים פנים שהם מומחים. ואולי הגיע הזמן לחדש כמה כתבות שכתבתי בנושא הזה בעבר, ולפרסם אותם בבלוג חשיבה חופשית פלוס. צפו לכך בקרוב.

ובינתיים כאן בקיצור - 'הנדסה גנטית' של צמחים ובעלי חיים עושים כבר מאות ואלפי שנים בעזרת הכלאות חקלאיות קונבנציונליות. גם הפודל והצ'וואווה הם תוצר הכלאות גנטיות והדמיון שלהם לזאב נראה מיקרי לחלוטין. ההבדל הוא שהטכנולוגיה החדישה והבטוחה של ההנדסה הגנטית כיום - עושה במספר שבועות את מה שלוקח שנים רבות לעשות בשיטות הכלאות זנים הקונבנציונלית בחקלאות, ביעילות גבוהה מאות מונים ממנה, ובאופן מבוקר ממנה. הרי בשתי השיטות מעבירים גנים לקבלת זנים עמידים, טעימים וטובים ביותר של ירקות ופירות. אז ממה נובע הפחד?






ממה אנשים כל כך מפחדים? מחוסר הבנה מוחלט בטכנולוגיה?
וכבר אפילו שמעתי על אנשים המאמינים 'שיבשת אטלנטיק' האבודה נחרבה כי תושביה עסקו בהנדסה גנטית, אולי בשל כך נחרבה גם סדום ?...




האם טבעונים יאכלו סטייק בשר אמיתי כאשר ייצרו כזה בקרוב בהנדסה גנטית תאית, ללא שחיטת חיה אחת? 
יש לי הרגשה שיאכלו גם יאכלו, מטעם הגעגועים ללחמנית המבורגר עסיסית. ואני לא אחראי לריר הנוטף כעת למקרא הדברים אצל הטבעונים.

סופ"ש נעים

שלכם 
קנקן

יום חמישי, 1 בספטמבר 2016

שמן הקנולה - יש שמוציאים דיבתו רעה בחינם



זהו צמח הלפתית. פרחיו דומים להפליא לפרחי צמח החרדל. האמת היא ששניהם משתייכים לאותה המשפחה - משפחת המצליבים.




ומזרעי הצמח הזה מפיקים את שמן הקנולה. מדוע שמן הקנולה ולא שמן הלפתית? לזה אחראי הקשר הקנדי. שמן צמח לפתית הבר אינו טוב למאכל בשל כמות רבה יחסית של חומצה ארוסית (erucic acid) , שבמינונים גבוהים רעילה לאדם. אבל מדענים קנדים ערכו הכלאות גנטיות ופתחו זן תרבותי שהשמן שמופק מזרעיו - אין פסול בו וכפי שנראה מיד יש לו גם יתרונות, אפילו על פניו של שמן הזית.

אז מדוע שמן קנולה ולא שמן לפתית? כי קנולה (CANOLA)  ראשי תיבות של "CANadian Oil, Low Acid". 

החל משנת 1999 נפוצו באינטרנט אגדות אורבניות אודות הרעילות לכאורה של שמן קנולה, אפילו שיוך השטותי שבעולם למחלת הפרה המשוגעת (שהמקור שלה בכלל לא מעולם הצומח). ומה לא העלילו על השמן הזה לשוא. מקור לא אכזב שהוציא דיבתו רעה על שמן הקנולה הוא האתר האינטרנטי Snoops. הגדילה לעשות שרי אנסקי (המחשיבה עצמה כנראה כפרופסור לתזונה ובריאות) בכתבתה  במעריב מיום 12 בדצמבר 2009, שבה היא השמיצה את שמן הקנולה לשווא ואפילו כינתה אותו "שמן מנוע".  והאמת? הכל עורבא פרח - כל האשמות הופרכו מדעית. שמן הקנולה נחשב בטוח לצריכה על ידי בני אדם.    

תכונות שמן הקנולה והיתרונות


בדומה לשמן זית, שמן קנולה הוא שמן צמחי חד-בלתי-רווי (monounsaturated), שהם שני השמנים הבריאים ביותר למאכל. אבל לשמן הקנולה יש שלוש יתרונות על שמן הזית:

א. שמן הקנולה עשיר בחומצה אולאית מקבוצת אומגה-9. יש החושבים שרק אומגה -3 חשובה לבריאות טובה. האמת היא שגם אומגה-9 ואומגה-12. ומה שהכי חשוב הוא היחס הזמין לגוף בין אומגה 3, 9 ו-12 לבין עצמם. לידיעת צורכי תוספי אומגה- 3! 

ב. שמן הקנולה תורם להורדת רמת הטריגליצרידים בדם. הטריגליצרידים הם שומנים שמקורם במטבוליזם של פחמימות.לפיכך, בסוכרתיים רמות גבוהות יותר של טריגליצרידים. (כן גבירותי ורבותי, מאכילה רבה של פירות - עשויה לעלות רמת הטריגליצרידים בדם).

ב. שמן הקנולה מושלם לטיגון. שמן קנולה יכול לעמוד בטמפרטורות של עד 215 מעלות צלזיוס - טמפרטורה גבוהה בהרבה מטמפרטורת העישון של שמן זית. טעמו המעודן של שמן הקנולה וטמפרטורת העישון הגבוהה שלו, הופכים אותו מושלם לטיגון


היתרונות הבריאותיים של שמן הקנולה

הוכח שלשמן קנולה יכולות להורדת רמת השומנים בדם - שומנים מסוג טריגליצרידים (triglycerides) שהם אפילו מסוכנים מאשר הכולסטרול. 

במחקר שנערך בילדים ובני נוער בעלי נטייה גנטית לרמות גבוהות של כולסטרול, הנבדקים צרכו בין 22-15 גרמים של שמן קנולה ביום למשך 5 חודשים, כחלק מדיאטה דלת שומן ודלת כולסטרול. 
בסוף המחקר, רמות הטריגליצרידים שנמדדו בדמם של הנבדקים ירדו בכ 30%, כמות הכולסטרול הכוללת ירדה ב 10% ורמת הכולסטרול הרע (LDL) ירדה ב 7%.

אז נכון שלשמן הזית יש יתרונות בריאותיים מעולים והוא מכיל הכמות הנמוכה ביותר של חומצות שומן רוויות מכל השמנים האחרים, אבל לשמן הקנולה יש יתרון שהוא מושלם לטיגון והוא מכיל אומגה 9 וגם  תורם להורדת רמת הטריגליצרידים בדם. 

לפיכך, צריכה של שניהם, שמן הזית ושמן הקנולה, מומלצת ביותר:

שמן זית - לסלטים ולמנות קרות.

שמן הקנולה - לבישול וטיגון.