כיוון שצריכים להגביל בכמות הפרי היומית (4 מנות פרי ולחולי סוכרת 2) בשל תכולת הסוכרים הגבוהה שבו, כדאי לעשות בחירה נכונה.
מבין התכונות הבריאותיות שאנחנו מחפשים בפרי - מיעוט יחסי של פחמימות שרובן בפרי הן סוכרים, ריבוי באנטיאוקסידנטים כמו ויטמין C וכן ריבוי במינרלים כמו אשלגן, סידן ומגנזיום. רמת אשלגן גבוהה ונתרן נמוכה בתזונה חיונית לבקרת לחץ הדם ולקיום ערכי לחץ דם תקינים
מסתבר שבקיווי בגודל בינוני יש כמות שווה של ויטמין C כמו בתפוז בינוני
בואו נשווה את הערכים התזונתיים של הקיווי (בגודל בינוני סטנדרטי) מול תפוז (בגודל בינוני - 130 גרם):
קיווי תפוז
קלוריות 46 62
סוכרים (גרם) 8 15
ויטמין C (מיליגרם) 74 70
אשלגן (מיליגרם) 252 237
סידן (מיליגרם) 50 52
מגנזיום (מיליגרם) 20 13
כלומר בקווי אחד:
פחות קלוריות וסוכר מאשר בתפוז
כמות דומה של ויטמין C וסידן בשניהם
בקיווי יותר אשלגן ומגנזיום מתפוז.
מכאן שלקיווי יש ערך תזונתי/בריאותי גבוה מהתפוז.
גם הקיווי וגם התפוז מקורם בסין, אבל הקיווי הפך לפרי הלאומי של ניו זילנד.
כולם וודאי מכירים את זן הקיווי הירוק הזה:
אבל לאחרונה מיובא לארץ מניו זילנד זן הקיווי הצהוב המכונה Golden Sun.
הזן הצהוב בעל מרקם מעודן יותר וארומה משובחת מהירוק. גם בעל חמצמצות עדינה יותר מהירוק. הזן הצהוב הזה כבש את החיך של בני ביתנו ואורחינו. מעדיפים אותו על הירוק.
לא ניתן להבדיל בקלות בין הזן הירוק לזן הצהוב, כי צבע הקליפה חום דומה. אבל אם תחפשו במרכולים, על הזן הצהוב מודבקת מדבקה קטנה (Golden Sun) .
על החמצמצות: החמצמצות שבקיווי נובעת מחומצה אוקסלית שבו (שנמצאת למשל גם בגבעולי צמח חמציץ הבר ומכאן החמצמצות שבמציצתם) .
איחסון: פרי קיווי שנקטף קשה, אפשר לשמור במקרר תקופה ארוכה יחסית. עם הזמן בקירור' או מהר יותר בטמפרטורת החדר - הקיווי מתרכך ונעשה מתוק יותר בשל פירוק העמילן לסוכר.
פרי קיווי שטוף היטב ניתן לאכול עם הקליפה העשירה בסיבים תזונתיים!
יתרונות
מבין הפירות מומלץ לאכול פרי הקיווי בשל הערכים התזונתיים הגבוהים כפי שמצויין בטבלה למעלה. 2 יחידות פרי קיווי מכילות את כל כמות ויטמין C המומלצת ליום. אבל זכרו, 2 יחידות קיווי הן שתי מנות פרי! כאמור בפוסט אחר בבלוג, בשל תכולת הסוכר הגבוהה בפירות מומלץ שלא לצרוך יותר מ- 4 מנות פרי ליום (ולסוכרתיים רק שתי מנות פרי ליום).
למי לא מומלץ לאכול קיווי?
בשל תכולת החומצה האוקסאלית הגבוהה, אין לאכול לסובלים מבעיות (אבנים) בכיס המרה או בעלי נטיה ליצירת אבנים בכליות.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
נא להגיב כאן (הדיון יסגר 14 יום לאחר הפרסום)