יום שלישי, 25 באוקטובר 2016

חיים מאורגנים ובריאים מתחילים במטבח (חלק א')


כעת משנסתיימו החגים הגיע הזמן לנקות ולארגן את המטבח. אין סיבה לחיות במטבח מבולגן עד לפסח. החורף לפנינו ובישול במטבח נקי ומסודר יעשה לכם רק טוב בימות החורף הקרים. כשאני מציין לנקות, אינני מתכוון רק לניקיון לצורך ההיגיינה המתבקשת, אלא גם לניקיון של סילוק כל המיותר והלא בריא מהמטבח. האמינו לי, במטבח ממוצע יש הרבה מאוד מה לסלק. מיד נדבר על זה.

מדוע כדאי להסתער על המטבח ולהשקיע חצי שעה על ארגונו וניקיונו מובן מאיליו. אבל אומר כעת משהו כללי יותר - אנשים שהמטבח שלהם עמוס ומבולגן הם בדרך כלל אנשים שכל החיים שלהם מבולגנים. בעבודה, בעסקים, ביחסי אנוש והרשימה ארוכה. לאלה, מבצע ניקיון, סידור וארגון המטבח הוא צעד ראשון גם לקראת ארגון שאר חייהם. לאחר מבצע כזה הם ירגישו בהיי. מובטח.

אבל לא רק זה - ניקיון, סידור וארגון המטבח הוא צעד ראשון לניהול אורח חיים בריא. סידרת הכתבות בנושא תוכיח לכם את זה.

אז מה כולל מבצע הניקיון והסדר? 

שלב א', נסלק ממשטחי העבודה במטבח את כל האביזרים הידניים והחשמליים שאנחנו משתמשים בהם, אם בכלל, לעתים נדירות. למשל, לשם מה גם מעבד מזון, וגם בלנדר, וגם מסחטת מיצים חשמלית. אם אינכם מבשלים והמטבח הוא רק בשביל 'שיהיה' והוא בעצם מסתכם כמקום להכנת קפה - בלאו הכי אינכם זקוקים לכל המכשירים שהזכרתי. מספיק שתשאירו רק את מכונת הקפה. 

אם אתם מכינים קפה במכונה פעם בחצי שנה, כמובן אינכם זקוקים שתתפוס מקום על משטחי העבודה במטבח. אם הנכם בשלנים, מספיק להשאיר קבע על משטחי העבודה רק את מעבד המזון. את הבלנדר ומסחטת המיצים אחסנו באחד מארונות המטבח או במחסן. מסחטת המיצים בלאו הכי אינה בריאה לכם - המיצים האלה ללא הסיבים שבפירות הם פצצות סוכר. עדיף בהרבה לאכול פירות טריים, וגם אלה במשורה (ראו כתבה בנושא בבלוג זה).
אם אינכם אופים הורידו ואחסנו את הבלנדר בארון או במחסן. אינכם באמת זקוקים לו.
פנו מקום על ידי אחסון הטוסטרים בארון. בלאו הכי הטוססטרים למיניהם אינם טובים לבריאותכם.

שלב ב', סלקו מהמדפים כל מה שעומד ואינכם משתמשים בו כבר מזה חודשים ושנים. אני יודע על מה אני מדבר, בוודאי גם חלק מכם. 
העיפו מהמגירות כל מה שנמצא שם 'לקישוט' ואינו פונקציונלי. 

זרקו את כל הכלים השבורים - כמו סירים עם עם ידיות אחיזה חסרות או מתנדנדות. על מחבתות עם ידיות מתנדנדות אתם עשויים לשלם ביוקר כששמן רותח יישפך עליכם ויוביל אתכם או בני ביתכם היישר למחלקת כוויות בבית החולים הקרוב. אתם וודאי לא רוצים בזה. 
על אגרנות כפייתית של כלי מטבח כאלה אתם עשויים לשלם ביוקר. ראו הוזהרתם

שלב ג'העיפו מהמטבח כל מוצרי המזון שפג תוקפם. כל האריזות שנפתחו מזה זמן וכבר לא השתמשתם בשארית מזה עידן ועידנים. הקמחים למשל כבר נספגו בלחות האוויר התקשו והחמיצו, או שורצים בהם מיני ביצים, תולעים וזבובונים. אתם בוודאי לא רוצים לאכול דבר כזה.  על כן זו  כבר הזדמנות להחליף את אריזות הקמח הלבן הישנות בקמחים מלאים ובריאים. כמו כן זו הזדמנות להרחיק מוצרי מזון ישנים אחרים שאינם בריאים גם כאשר הם טריים. על כך ומאלו מוצרים כדאי להיפטר מוקדם ככל האפשר למען הבריאות, תוקדש רשומה ספציפית.

יש אנשים בעלי אופי אגרני שקשה להם לזרוק מוצרי מזון, גם כאשר הם ישנים ועל סף הקלקול. אלה משלמים לא פעם בבריאותם על מזון מקולקל, ושבשל 'החבל' - אוכלים מזון לא בריא ללא צורך, ואחר כך משלמים הון על ערכות דיאטה מפוקפקות, שמיועדות לגזור קופון מהצרכנים בחדווה בדרך אל הבנק. על בזבוז כסף על ערכות דיאטה למיניהן (שלא שוות כלום), תוקדש רשומה נפרדת.

שלב ד', לאחר שהורדתם הכל מהמדפים, רוקנתם את המגירות, וסילקתם את כל המיותר ממשטחי העבודה. נקו אותם למען ההיגיינה במטליות מיקרופייבר, לפני הארגון מחדש.




שלב ה', שלב הארגון והסידור מחדש.
ארגנו מגירה לסכום, מגירה לתבלינים וכדומה. עבור כמה שקלים ארגנו את כלי המטבח והמוצרים הקשים במתקנים ייעודיים. למשל, 


מתקן נירוסטה או פלסטיק לארגון הסכום
שניתן להוצאה קלה מהמגירה ולפריסה על משטח העבודה


מתקן עץ, נירוסטה, או פלסטיק לאחסון 
ושליפה קלה של כלי חיתוך חדים


מתקן תליה לחיסכון במקום ותפקוד קל בבישול


התקן הפרדה למגירה

לאחר שהורחקו לפח הזבל כל מוצרי המזון הישנים, ואלה שאינכם צורכים באמת מזה זמן, ארגנו את השאר הנחוץ באופן שקל למוצאם. השקעה בארגון ובסידור קל לשליפה מהירה - תחסוך זמן לא מבוטל בבישול עצמו. למשל, ארגון התבלינים יחסוך הרבה זמן בחיפוש אחריהם בעת הבישול.   


התקן הפרדה לאחסון מוצרי מזון 'קשים'

ועדיין לא הגענו למקרר ואלו מוצרים ספציפיים כדאי לסלק בהקדם האפשרי 
 ממנו ומשאר המטבח, למען בריאותכם. על מוצרי מזון ספציפיים שכדאי לסלק מהמטבח ומדוע - תוקדשנה רשומות נוספות.

זכרו! אם המטבח יכיל רק אוכל בריא, למעשה תמנעו מאכילת אוכל לא בריא בבית. וזה בסדר אם מדי פעם תאכלו אוכל פחות בריא במסעדות ובבתי קפה מחוץ לבית. כך תצמצמו חשיפה של גופכם לאוכל לא בריא. שעשוי להוביל לסרטן, התקפי לב, שבץ או סוכרת על כל סיבוכיה.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

נא להגיב כאן (הדיון יסגר 14 יום לאחר הפרסום)